Perspektiva shiatsua u EU i Hrvatskoj

Shiatsu se od 1955. u Japanu smatra posebnom medicinom.

EU ga je 1997. upisala među osam priznatih komplementarnih medicina.

Prvi shiatsu praktičar koji je počeo aktivno podučavati u Europi je Amerikanac Saul Goodman, koji početkom 80-ih osniva Međunarodnu shiatsu školu u Kientalu – Švicarska. Glavnina njegovog programa bazirala se na spoju Masunaginog učenja s ostalim oblicima rada na tijelu.

Goodmanov iznimni talent za pronalaženje poveznica među raznim tehnikama i za podučavanje istih rezultira programom Međunarodne shiatsu škole, koja u shiatsu metodi spaja Serizavin pristup tsubo točkama, Masunagin prošireni sustav meridijana, pojedine tehnike kako zapadne tako i japanske (ampuku) masaže, elemente osteopatije i kraniosakralne terapije, tjelesno orijentiranu psihologiju i druge pristupe. Vremenom Saul razvija i svoju metodu pod nazivom Shiatsu Shin Tai, čiji je najpoznatiji dio „rad na centralnom kanalu“ (Central channel release aproach“).

 

Iz njegove škole potekla je većina najpoznatijih europskih shiatsu učitelja. Tom linijom shiatsu je došao i u Hrvatsku, pa se početkom 90-ih počeo podučavati u Zagrebu.

Promatrajući shiatsu stil koji se u Europi prakticira i dodatno razvija već gotovo 40 godina, s pravom možemo kazati kako shiatsu nije nikakva izvorna metoda, već on predstavlja integrativnu metodu rada na tijelu, koja unutar sebe objedinjuje različite tehnike i pristupe, spajajući na najbolji način različitosti istoka i zapada u pogledu podrške cjelovitom zdravlju.

 

 

Upravo s tom idejom pokrenuli smo bodywork programe u sklopu naše udruge, sa željom da sva navedena znanja, uz njegovanje integrativnog pristupa, podijelimo sa svima koje to zanima. 

 

Shiatsu kao integrativna metoda drevnih i konvencionalnih pristupa rada s ljudima kroz “Integrativni shiatsu program Instituta za zdravlje” dodatno integrira praksu i poznavanje sustava joge kroz pristup Nikole, te praksu i poznavanje energetskih i psiholoških sustava kroz pristup Igora. 

 

Napisao Institut za zdravlje “Podrška zdravlju”

 

Shiatsu tretmane u Soulcraft centru  možete pronaći na ovoj poveznici…